Rette, slette og diskutere - VINTER 2021/22

På tide å få ein vinter-tråd.
Den harde kjerne i Bryne Fråhaldslag var i helga i Mandalstraktene. Det blei hyggelig besøk innom både Nua og Lindesnes Brygghus. Lindesnes har utsalg utan faste åpningstider. Ta kontakt eller bare stikk innom slik vi gjorde. Masser av ulike øl tilgjengelig og veldig hyggelig dame (Astri?) viste oss rundt, svara på spørsmål og betjente butikken. Utsalget er i eit næringsbygg rett ved veien, utan Lindesnes logo. Bryggeriet ligg rett bak i eit anna bygg. Det som «alle» lurer på: er dei ulike fotballøla bare alias-øl. Svaret er nei, dei er alle ulike. Vi fekk ei innføring i dei ulike ingrediensane som gjorde kvart øl unikt. Hugser sjølvsagt ikkje alle detaljane! Lindesnes burde vore flinkare til å få slik informasjon på etikettene og skrive tydelegare kva som er ølstilen. Smaken varierer ikkje alltid like mykje, men det gjer det sjeldan med øl frå Lindesnes :grinning: Vi kjøpte med 15 nye øl som ingen av oss hadde prioritert å handle inn tidlegare. Det blei ein fin oppvarmingssession før hovedprogrammet som var juleølsmaking. Konklusjon: dei smakte ulikt men utan dei heilt store variasjonane.1 Like

https://www.ratebeer.com/beer/klokk-julefipa/973763/20928/ tastefeil, skulle selvfølgelig være Julefripa

Fixer en admin duplikat av Monkey Brew Nova

1 Like

MENY Sørlandsenteret kan sette som retired https://www.ratebeer.com/p/meny-sorlandssenteret/45155/
Det flyttet for ett eller tå år siden til andre lokaler ikke så langt unna, men ølutvalget er betraktelig redusert. Kan sikkert legges inn på nytt, men det har ingen ting med utgangspunktet for tidligere ratinger av dette stedet å gjøre.

1 Like

Øyhhh, du forstyrrer midt i Netflix og ei god øl! Ja, eg ser at ny adresse er Grasdalen 16. Eg stoler på på din info og setter den gamle lokaliteten som retired. Sjølv har eg ikkje vore innom Sørlandsparken på minst 2-3 år.

https://www.ratebeer.com/beer/marlobobos-megabear-acidiulaltor/977605/

1 Like

Skudenes Julebåten kan da neppe være retired.
Eneste RB rating er Holmen1 20 November.
Og Vaaland har nettopp fått den inn til butikk.

2 Likes

Skudenes Julebåten var retired, men har åpenbart blitt brygget på ny i år. Må settes som unretired.

Disse to har så likt navn at der bør tilføyes Bringebærøl / Juleøl etter navnet for å unngå forvekslinger.

K.Aa.B Jålegeit Bringebærøl
K.Aa.B Julegeit Juleøl

1 Like

Kan opplyse @sigmund at den bør vurderes som en av dine 1 om uken.

1 om dagen, om jeg må be! Og noen dager er litt lengre enn andre …

2 Likes

Kinn Gråtass (2021-utgaven) er et helt annet øl enn 2017-utgaven, som angivelig var et alias av Kinn Jæren. Mens sistnevnte var en APA med amerikansk humle og 40 IBU, er 2021-utgaven et lyst lagerøl med tysk Tettnanger-humle og 25 IBU. Min flaske ble kjøpt hos Vaaland i august. Jeg har nå lagt den til som et nytt øl, og er mildt forbauset over at ellers skarpe øyne på Bryne ikke har oppdaget dette tidligere. Nilsas har imidlertid ratet den på untappd.

Denne kan settes som RETIRED: https://www.ratebeer.com/beer/kinn-jaeren/505653/

Spørs då om Kinn Jæren som er for salg nå (trur eg?) og er i ny utgave? Eg må ned til Vaaland for å studere bakside-etiketten. UT er ei tvilsom kjelde på Gråtass, alle årganger er der Lager-Pale.
På etikettane:
Kinn Jæren - Lyst Amerika Øl
Gråtass (2017) - IPA India Pale Ale

Desse to har eksakt samme tekst på bakside-etiketten men ulik strekkode. Kva er rett stil? IPA er det ikkje, men om det blir ISA eller APA er vel heller ikkje eksakt vitenskap. Lyst amerika Øl kan fint vere Kinn si tolking av ein ISA eller APA

Tror faktisk den stod der da jeg var innom igår.
Men som de fleste av oss så var ikke den fokus for å finne noe nytt da denne var antatt samme som før.

Kan et øl med kveik defineres som en lager? Norsk Gjærverk Jul På Verket • RateBeer

Denne heter Salikatt Hopdoodle. Hopdoodle i ett ord. Rett skal være rett. https://www.ratebeer.com/beer/salikatt-hop-doodle/935294/

1 Like

Oi, spennende spørsmål!

Hva er lager - kjør debatt :sunglasses:

Innføring av Kveik kan har endret bildet vi har hatt til nå. Definisjonen på Lager er øl brygget med undergjær stammer. Ale er øl brygget av overgjær stammer. I tillegg til dette så har vi hatt øl brygget med villgjær (lambic) som er en tredje type som ikke har latt seg definere som over- eller undergjær så vidt jeg har forstått. Øl med Kveik har til nå blitt klassifisert som Ale. Jeg brygger ikke, kanskje noen hjemmebryggere har en bedre forståelse av hvor i landet Kveik oppfører seg i gjærkaret? Eller er det allerede blitt definert et sted?

Mye å lese seg opp på om man går inn på Larsblog. Men en litt forenklet tolkning tilsier at Kveik hører til under Farmhouse familien og alt annet jeg har sett av kommersielt tilgjengelig Farmhouse ale har blitt omtalt som Ale.

Men vi er ikke de første som diskuter dette Kveik “Lagers” – Short Finger Brewing Co.

1 Like