[Artikel] Brexit of geen Brexit: deze vijf bieren van de overkant gaan we houden

Artikel uit de Volkskrant: blijvende bierstijlen in het post-Brexit tijdperk: de sweet stout, Scotch ale, porter, IPA, en brown ale.


DE GIDS BIER

Brexit of geen Brexit: deze vijf bieren van de overkant gaan we houden

Of het Verenigd Koninkrijk binnenkort nog bij de EU hoort blijft de vraag, maar ze hebben ons in ieder geval deze vijf prachtige bierstijlen gebracht.

Raymond van der Laan 5 april 2019, 15:00

De Wild Beer Millionaire is een zoete stout.

Het Verenigd Koninkrijk mag dan de EU willen verlaten, wij verlaten het Britse bier niet. Nee, zeg. Als liefhebber van hedendaagse biervariatie mogen we die licht ­excentrieke types aan de overkant van het Kanaal dankbaar zijn voor de prachtige bier­stijlen die ze ons hebben gebracht. Natuurlijk pale ale, IPA (lang voordat de Amerikanen ermee aan de haal gingen), barley wine, porter en stout. Maar ook minder bekende biertypen als Scotch ale, brown ale en mild ale geven het bierlandschap mede zijn vorm.

Misschien wel de mooiste Britse biervinding is cask ale: bier dat in een vat (cask) de brouwerij verlaat en daarin verder rijpt om in de pub het punt ‘tapklaar’ te bereiken. Dat tappen gebeurt dan met ouderwetse handkracht, zonder extra koolzuurdruk, wat tot een prachtige pint leidt. Liefst in een glas dat tot de rand en met zo min mogelijk schuim is gevuld, want daar betaalt een Brit niet voor. Ook in Nederland in enkele bierlokalen te ervaren, maar Britser dan in de Thornbridge-bar in Den Bosch wordt het niet. Een aanrader. Natuurlijk is Brits bier uit fles of blik ook lekker. Probeer maar. Uw bierspeciaalzaak helpt u vast verder.

r.vanderlaan@volkskrant.nl

Zoete stouterd

Met stout kun je meerdere kanten op. Bekend is natuurlijk Guinness, de droge stout uit Ierland met een goede 4 procent alcohol. Russian imperial stouts vallen op door hun intense smaak en immense alcoholpercentages; 10 procent of meer is geen uitzondering. Vaak ook nog eens op een vat gelegd, wat het nog krachtiger maakt. Ergens daartussen zitten de sweet stouts: bier dat met havermout of lactose (melksuiker) lekker zachtzoet is gemaakt. Die laatste noem je een milk stout, en Wild Beer uit Somerset in het zuiden van Engeland maakt een likkebaardend lekkere uitvoering. Bijna als een vloeibare chocoladereep.

Dessert

Verwacht bij het woord ‘Scotch ale’ een rijk en zoetig roodkoperkleurig bier dat gedachten aan toffee oproept. Opmerkelijk genoeg wordt door een aanzienlijk aantal Belgische brouwerijen ‘Schots’ bier gemaakt, wat weer alles te maken heeft met de Eerste Wereldoorlog, toen Britse troepen in BelgiĂ« de vraag naar bier van eigen bodem aanwakkerden. Het Engelse Buxton en het Schotse Cromarty sloegen de handen ineen om een zeer uitbundige versie bij elkaar te roeren. GeĂŻnspireerd op cranachan, wat ik maar even de Schotse variant van het Engelse toetje trifle noem, is dit lustige bier een dessert op zichzelf. Zei er iemand framboos?

Buxton x Cromarty Cranachan.

Een traktatie

Porter was het eerste bier dat op industriĂ«le schaal werd geproduceerd. De oevers van de Theems in Londen stonden eind 18de eeuw vol met immense brouwerijen om het werkmansbier, porter, te brouwen. De eerbiedwaardige Londense brouwerij Fuller’s, met wortels die teruggaan tot de 17de eeuw, ging onlangs over in Japanse handen en werd onderdeel van hetzelfde Asahi als onze Grolsch. Het bier blijft gelukkig zo Engels als maar kan: dit is een porter zoals-ie bedoeld is. Donkerbruin, geroosterd, bitter, koffie. Een traktatie.

Fuller’s London Porter.

Hopsakee

Hop, het kruid waarmee bier op smaak wordt gebracht, kan op verschillende manieren worden gebruikt. Zelden gebeurt dat als verse hopbellen, want die ­bederven nogal vlot. Gangbare vormen van bewerkte hop zijn gedroogde bellen, pellets (korrels) en poeder. Anarchy Brew ­­uit Newcastle kon niet kiezen en ­gebruikte het allemaal in deze IPA. Wel van dezelfde variant, te weten Simcoe. De hopsmaak weet alle hoeken en gaten van de zintuigen te bereiken: de ­lades gras, hars, sinaasappel en lychee schuiven fluks open.

Anarchy Brew Tri-Hop Vol. 1.

Borrelnoot

Brown ale is het bier van je opa. Lijkt niet erg aantrekkelijk, dus. Maar wie dapper is en er een bestelt wordt beloond met een notig aandoend bier dat dankzij bescheiden body en ­alcoholpercentage lekker doordrinkt. Soms wat zoet, soms wat minder zoet. De Nut Brown Ale van Samuel Smith uit Yorkshire – de brouwerij ademt een en al ­traditie – is kastanjebruin, heerlijk strak en droog optrekkend. Deze brown ale laat zien dat het niet altijd een kermis aan smaken hoeft te zijn en dat een wat introverter bier toch heel aantrekkelijk kan zijn.

Samuel Smith Nut Brown Ale.

1 Like

Meeste UK spul is nu al aan de prijzige kant (Buxton, Cloudwater o.a.). Ben wel benieuwd hoe dat gaat zijn in de toekomst. Als er ooit nog een Brexit komt
 Slappe EU blijft ook maar uitstel geven na alle “THIS DEAL WILL NOT BE RENEGOTIATED” stoere spierballentaal.

1 Like

Het wordt afwachten of na Brexit het in waarde dalen van de pond opweegt tegen de hogere invoertarieven.

Cloudwater is de laatste maanden juist net wat goedkoper geworden, maar dat kan ook aan de importeur liggen natuurlijk.

Nog een wereld van verschil met de 2.50 die De Caigny voor een blik pale ale vraagt


Cloudwater beloofd ook al tijden om naar het vasteland te gaan versturen, maar dat zal wel niet meer doorgaan. De rest van de UK zit ook wel prima bier, maar nou niet echt dingen die ik enorm zal gaan missen.